miljojobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Miljojobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Det behövs fler naturvetare!

Chansen att få ett bra jobb väger tungt när landets gymnasieelever väljer utbildning. Samtidigt behövs det fler naturvetare för att klara framtidens utmaningar. För att locka ungdomar att läsa naturvetenskap menar Naturvetarna att de prognoser som görs om arbetsmarknaden måste vara väl underbyggda.

Världen står inför stora utmaningar. Några av dem är klimatförändringar, pandemier och antibiotikaresistens, liksom att föda en växande befolkning på ett hållbart sätt.

För att klara utmaningarna har naturvetare en nyckelroll i utvecklingen av bland annat ny miljöteknik och medicin. Sverige ligger i framkant på de områdena tack vare framgångsrik forskning som har skapat nya produkter för export över hela världen. De är grunden för vårt välstånd.

Globaliseringsrådet kom till samma slutsats i sin rapport ”Bortom krisen” och slog fast att man behöver få fler att satsa på tekniska och naturvetenskapliga utbildningar för att klara den globala konkurrensen. Även regeringen ställer sig bakom den slutsatsen med olika satsningar.

Starkare arbetsmarknad än man förutsett

– För att locka fler ungdomar in på den banan är det viktigt att göra väl underbyggda prognoser för hur arbetsmarknaden kommer att utvecklas. Tyvärr har många prognoser varit alltför negativa och avskräckt ungdomar från att läsa naturvetenskap och teknik, säger Kristofer Jervinge, utredare på Naturvetarna.

Naturvetarna har vid flera tillfällen påpekat att de framtidsbedömningarna stämmer dåligt med verkligheten.

– De prognoser vi gjorde för fem år sedan har infriats för alla naturvetare, bortsett från geologer som i dag har en starkare arbetsmarknad än vi förutsåg, säger Kristofer Jervinge.

Även om intresse och begåvning i första hand styr ungdomars yrkesval väger chanserna att få jobb tungt. Därför menar Naturvetarna att det inte duger att använda statiska metoder som inte tar hänsyn till avgörande parametrar såsom kompetens i arbetsmarknadsprognoser.

Naturvetarna förmedlar på Sacos studentmässor som nu går av stapeln att framtiden för naturvetare faktiskt ser rätt ljus ut. Fler behöver förmedla samma bild för att locka ungdomar att läsa naturvetenskap. Det behövs för att klara framtidens utmaningar.