miljojobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Miljojobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Ge ett gott första intryck

Att göra ett bra första intryck är viktigt, både på anställningsintervjun och när du är ny på jobbet. Ta vara på de första minuterna med en ny person, det är ditt gyllene tillfälle att skapa det goda intryck som du vill ge av dig själv som person. Var också medveten om ditt kroppsspråk och tänk på att kroppen kommunicerar betydligt mer än det du säger.

Det sägs att man bara har trettio sekunder på sig att göra ett första intryck. När du går på intervju eller träffar de nya kollegorna så gäller det att utmärka dig redan från början. Det är under de första trettio sekunderna av ett möte med en ny människa som personen i fråga skapar sig en uppfattning om vad för sorts person du är. Att komma i tid är så viktigt att man knappt behöver påpeka det, men om du vet med dig att du brukar vara en tidsoptimist så är det särskilt viktigt att du har lite marginal när du beger dig till intervjun. Se till att du har ett par minuter på dig att samla tankarna innan du går in i byggnaden där intervjun ska äga rum. Det gör dig mer fokuserad.

Rör dig lugnt och sök ögonkontakt
Handslaget är viktigare än man tror när det gäller första intrycket. “lagom” är ledordet, ingen gillar att hälsa på en död fisk, men en person som hälsar för hårdhänt eller ihärdigt är inte heller särskilt trevligt. Var noga med att söka ögonkontakt och ge ett lugnt och samlat intryck samtidigt som du hälsar.

Kroppsspråket är oerhört betydelsefullt för det första intrycket. Det “farligaste” är de omedvetna rörelser som de allra flesta av oss gör. De kan signalera osäkerhet, stress, dominans eller obehag inför hela situationen. Det är alltid kroppens signaler som säger mest om hur en person verkligen är. Bli medveten om hur du rör dig och be gärna någon kompis iaktta dig en stund för att sedan berätta vilket intryck de fick av dig. Se till att kritiken blir konstruktiv.

Bli en aktiv lyssnare
Det vanligaste felet på en intervju är att man ger ett nervöst och osäkert intryck genom att röra på händerna, snabba rörelser eller byta sittställning väldigt ofta. Ta ett par djupa andetag, sök hela tiden ögonkontakt med personen du pratar med och lägg händerna i knät så ger du ett samlat och fokuserat intryck.

Lyssna aktivt när personen du träffar pratar. Även om det ibland kan vara mer lockande att tänka på vad man själv ska säga så ger du ofta ett bättre intryck genom att lyssna och låta din samtalspartner prata till punkt. Ställ följdfrågor, avbryt inte och låt dialogen utvecklas naturligt