miljojobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Miljojobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Håll ångan uppe i jobb-sökandet!

Att söka jobb kan vara både påfrestande och ansträngande. Om man verkligen tar jobb-sökandet på allvar så kan det faktiskt vara mer krävande än ett heltidsjobb! Det är lätt att tappa motivationen efter ett tag när man sökt många jobb utan att få napp. Men det är just när man haft en period av motgångar som det gäller att bita ihop och motivera sig själv till att söka vidare.

Om du sökt många jobb utan resultat så kan det bero på att du antingen söker “fel” sorts jobb som du kanske är överkvalificerad eller underkvalificerad för, eller så kan det bero på att ditt sätt att söka jobb inte går hem hos arbetsgivarna. Ta gärna hjälp av någon utomstående, kanske en vän eller bekant som får titta på dina ansökningar och ge dig tips på hur du kan förändra dem. Om du känner någon som är chef eller personalansvarig så är det perfekt om du ber dem ta en titt på dina ansökningshandlingar. Ibland är det bara små detaljer som behövs korrigeras, men det är lätt att bli “hemmablind” och inte notera det själv.

 

Ett annat sätt att hålla motivationen på topp är att utbyta erfarenheter och kanske gå med i ett nätverk där du kan träffa andra arbetssökanden. Även om ni söker jobb i helt olika branscher så betyder det ofta mycket att få lite stöd och uppbackning från andra i samma situation. Om du inte hittar något nätverk med fysiska träffar så finns det flera forum på nätet där du kan få peppning från andra arbetssökanden.

 

Tänk också på att inte ställa alltför högra krav på dig själv. Sätter du ribban för högt när du sätter upp dina personliga mål så är risken stor att du blir besviken om du inte uppnår dem på utsatt tid. Använd dig istället av små delmål, exempelvis att du ska ta tre kontakter per vecka och svara på minst en jobbannons. Glöm inte att belöna dig så snart du uppnått något delmål, oavsett hur små de kan tänkas vara. Var inte för hård mot dig själv och unna dig små belöningar då och då när du gjort något bra.

 

Strukturera gärna upp ditt jobbsökande så att du enbart ägnar dig åt att söka jobb ett par timmar om dagen, helst på bestämda tider. Det är annars lätt att det dåliga samvetet för att man inte ansträngt sig tillräckligt lever kvar dygnet runt och att man ständigt känner sig stressad för att man inte ansträngt sig tillräckligt. Om du vet med dig att du gjort det du ska för dagen så är det lättare att njuta av ledigheten efteråt.