miljojobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Miljojobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Kvinnor stressas mer av att pendla än män

Kvinnor tar ett större ansvar för barn och familj, vilket gör att pendling till och från jobbet sliter mer på dem än det gör på männen i motsvarande position. Det visar en ny undersökning från Storbritannien.

Det är ingen nyhet att jobbpendlande tar mycket tid i anspråk. Forskarna har nu även kartlagt vilka effekter det har på vår hälsa och de har noterat en tydlig könsskillnad. Kvinnor berörs mer än männen, som i allmänhet är opåverkade av pendlingen, trots att resandet tar längre tid för dem. Kvinnor med barn i förskoleåldern drabbas allra mest.

Pendlingens påverkan är fyra gånger så stor som för män med förskolebarn. Den främsta förklaringen till varför pendlingen sliter hårdare på kvinnorna är det faktum att många kvinnor tar ett större ansvar för hem och barn. De utför ofta fler dagliga ärenden, exempelvis att handla eller hämta barnen på dagis, vilket stressar dem ännu mer. Forskningen visar att den tidsbrist och avsaknad av flexibilitet som kommer med pendlingen tenderar att stressa kvinnor ännu mer.