miljojobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Miljojobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Spontanansökningar: Ett effektivt sätt att marknadsföra din kompetens

Spontanansökning innebär att du kontaktar en arbetsgivare utan att de annonserat ut någon specifik tjänst. Den första kontakten sker ofta via telefon, men kan lika gärna äga rum på en mässa, ett seminarium eller via nätet. Nyckeln till framgång ligger i att vara redo att marknadsföra sin kompetens närhelst chansen dyker upp, här kommer 5 konkreta tips:

1. Förbered en 30-sekunderspresentation av dig själv. Den behöver inte vara särskilt avancerad, men om du träffar en intressant arbetsgivare på exempelvis en fest eller på ett mingel så gäller det att kunna presentera sig på ett kortfattat och attraktivt vis. 30-sekunderspresentationen kan användas både i telefon och när du möter människor och ska kort redogöra för vem du är, både privat och yrkesmässigt.

2. Mässor är ett bra forum för kontakter. Tryck upp visitkort och gå på branschmässor som intresserar dig. Hela idén med mässor är att det ska vara ett forum där kontakter skapas. Presentera dig kortfattat för de utställande företag som du är intresserad av och be att få deras visitkort. Därefter kan du skicka en spontanansökan som sedan följs upp av ett telefonsamtal.

3. Tanken med att skicka spontanansökningar till intressanta arbetsgivare är att väcka någon eller någras intresse för dina kvalifikationer och att de kallar dig till intervju. Om det inte finns några jobbmöjligheter just nu kan du alltid be att få registreras i företagets kompetensdatabas så ökar möjligheten att de kontaktar dig när en tjänst som passar din kompetensprofil dyker upp.

4. Se till att skicka din spontanansökan till rätt person. Vänd dig helst inte till personalavdelningen utan försök att hitta den person som skulle bli din chef om du började arbeta där. Då ökar chansen att din ansökan blir läst och uppmärksammad av rätt person. Ring gärna företaget innan du skickar iväg ansökan och hör dig för vem som är chef för ditt kompetensområde.

5. Arbetsgivares attityd till spontanansökningar skiljer sig mycket åt. Somliga välkomnar alltid spontanansökningar, medan andra helst ser att man enbart skickar ansökan när de har utlyst en ledig tjänst. Kolla på företagets hemsida, där man ofta utröna om de är positiva till spontanansökningar eller ej. Om de verkar mycket positiva så kan det vara en god idé att ringa innan du skickar din ansökan, det brukar öka chansen att arbetsgivaren kommer ihåg just dig.